KINE BAVEGEM
KINESITHERAPEUT & MANUEEL THERAPEUT
Elke Van Caekenberghe
0478 286 816
elke@kinebavegem.be

Dry needling

Myofasciale triggerpunttherapie of dry needling

Myofasciale therapie is een vorm van behandelen van pijnen die hun oorzaak vinden in een verkeerd functioneren van spieren. In deze spieren ontwikkelen er zich pijnpunten, Trigger Punten (TP) genoemd, die pijnen ver-oorzaken met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone. Via een goede spierdiagnose kunnen deze oorzakelijke pijnpunten opgespoord en bestreden worden met specifieke behandelingstechnieken. Deze triggerpunten hoeven niet in het pijngebied te liggen. Zo kan een triggerpunt in de nek elleboogpijn of hoofdpijn geven.
Triggerpunten zijn kleine spiervezels op minuscuul niveau die vast zitten in elkaar en niet meer losgeraken. Normaal als een spier opspant gaan de spiervezels in elkaar en bij het ontspannen moeten deze weer uit elkaar komen. Een triggerpunt voelt aan als een kleine verharding en is een dus klein dysfunctie in de spier, waar de doorbloeding is verminderd.
De behandeling bestaat als eerste uit het opsporen van deze triggerpunten, die voor u als patiënt als een herkenbare pijn moet aanvoelen, om dan vervolgens via specifieke druktechnieken of via het gebruik van naalden (dry needling) de pijn te bestrijden.

Oorzaken van triggerpunten?

  • Overbelasting van de spieren,
  • blessures tijdens, na het sporten,
  • werk: constante zelfde beweging (RSI), verkeerde houding (ergonomie PC werk,…),
  • door bv. beenlengteverschil of voetafwijkingen,
  • psychologische factoren zoals stress,…,
  • koude: spieren kunnen heel slecht tegen kou, vochtigheid en tocht (buitentemperatuur maar ook airco).

Meer info: www.trigger.be